Как да използвам своя климатик по време на летните жеги?


климатик за охлажданеЛятото и особено летните горещини е период, в който климатиците се смятат за неизменна част от всяко домакинство и на работното място. Как можем да работим с нашите климатици ефективно? Можем ли да ги използваме по-икономично?

Oтговорът е, че това е възможно! Ако знаем правилния начин, може да работят, без да се притесняваме за консумацията на електроенергията. Научете всички тайни, които ще ви помогнат да се охлаждате с вашия климатик, а той да има минимален разход на енергия.

Едно от основните изисквания е да се избере правилна климатична система. Ако имате по-слаб климатик, отколкото е необходимо за вашето пространство, ще се намали работоспособността и увеличи консумацията на енергия.

Не задавайте много ниска температура на вашия климатик. По-специално през летните горещини (около 40 градуса), задайте на климатикът си температура от 27 до 29 градуса. По този начин тялото ви усеща ухлаждането на жилището, но не страда от температурната разлика, която съществува извън него. Общото правило е да настроите вашия климатик с около 12 градуса под температурата навън.

Докато сте вкъщи, не спирайте климатика непрекъснато – не спестявате пари по този начин. Пуснете го сутринта и го оставете да работи между 27 и 29 градуса. По този начин ще намалите честите рестартирания, ще имате много ниска консумация на енергия по време на операцията и ще се поддържа постоянна температура в помещението.
Не използвайте климатика през нощта, а преди да заспите включете на режим ''Заспиване''. В този режим климатиците повишават равнището на желаната вътрешна температура и след известно време се изключват. Така може да се чувствате комфорното докато спите, без да консумирате ток или да настинете.

Дръжте прозорците и вратите затворени през целия ден, особено около средата на деня. Проветрявайте жилището рано сутринта или късно през нощта, когато външната температура е в най-ниските си нива.

През летните жеги не използвайте готварски печки, докато климатиците работят. По-добре гответе през следобедните часове, после проветрете и пуснете вашия климатик.