Как ефективно да почистя климатичната система?


почистване на климатикРано или не толкова, на всеки който притежава климатик, се налага да се сблъска с профилактиката на уреда. Ако не правите профилактика на Вашия климатик, той няма да работи ефективно – дори може да се стигне дотам да спре да работи изцяло. Общо казано профилактиката на климатикa представлява действия по неговото почистване. Сега ще разгледаме тези действия по-подробно.  Трябва да миете филтрите на климатика на две до три седмици – това е важна част от профилактиката на уреда, а хората масово забравят за нея. Ако филтрите не се мият редовно, ще спадне мощността на компресора, възможно е климатикът да излъчва и неприятна миризма. С други думи, когато навън е студено и климатикът е настроен да топли помещението, а е с непочистени филтри, той ще излъчва хладен въздух. Не се изискват умения и знания на високо ниво, за да изчистите филтрите на климатика си. Това е лесно – просто махнете филтрите от климатика и ги измийте с хладка течаща вода. Водата трябва да е хладка, за да не повреди филтрите. Да поддържате чисти филтрите е задължително, а ако имате скъсан или повреден филтър, трябва да го смените.

  За да е по-ефективна профилактиката на климатика Ви, можете да използвате препарат за почистване на пластмаса и специален спрей за климатици. Вместо специалния спрей, може да ползвате и обикновен обезмаслител. Но обезмаслителя, за разлика от спрея,  не създава защитен слой и това налага по-честото му използване. Специалния контактен спрей за климатици създава защитен слой, който предпазва от развитието на бактерии и микроорганизми и то за няколко месеца.

  Когато правите профилактика на климатика, препоръчваме да разглобите предния панел на уреда, а не само да отворите предния му капак. Това се прави, за да имате цялостен достъп до изпарителя – така по-лесно и ефективно ще го напръскате със спрея. Налягането на фреона се мери веднъж годишно и при нужда климатика се допълва.