Когато климатикът тече – какви са причините и какво да направим?течащ климатикТечът на вода от климатика Ви в повечето случаи е показател за повреда. При изсушаване в климатика, може да се стигне до кондензация, докато изтичането на вода е нещо различно. Причините за теч от климатика са различни – трябва да се подхожда сериозно и с внимание към тях, защото те могат да са пречка за ефективната работа на уреда.

  Ако от климатичната Ви система изтича вода, е необходимо да направите няколко кратки теста, за да откриете причината за теча. При по-сериозен проблем, трябва да се свържтете с професионален техник, който да се погрижи за отстраняването му. Сега ще разгледаме основните причини за изтичане на вода от климатика.Повреда в помпата на климатичната система
  Повредената помпа е най-възможната и често срещана причина при изтичането на вода от климатика. За да разберете дали проблемът идва от нея, сложете малко количество вода в кондензаторното корито и вижте дали изпомпването на нейния излишък е правилно. Проверете захранването на помпата, ако изпомпването на водата е необичайно. Ако няма проблем, явно има повреда в кондензатора или самия двигател. В такъв случай Ви препоръчваме да се свържете с професионален техник.

Неправилна инсталация на климатика
  Възможна причина за теча на вода от климатика Ви е, ако той е поставен или инсталиран неправилно. Водата ще прелива от климатичната система, ако тя е неправилно нивилирана или в нея има твърде много налягане. Трябва да проверите дали климатикът Ви е  правилно нивелиран и поставен в напълно хоризонтално положение. Ако проблемът не се дължи на това, разгледайте дали по климатика има затворени или запушени вентилационни отвори. Ако има запушени, това доста ще увеличи налягането в климатика  и доведе до теч през някой от клапаните.

Проблем при дренажния отвор – той е блокиран или запушен
  Дренажния отвор се намира в тялото на климатика Ви – от него трябва да се прецежда водата, която не е необходима. Възможно е вследствие на прах или мръсотия, този отвор да се запуши. Ако имате съмнения, че проблема може да е такъв, проверете тръбата. В случай, че дренажния отвор наистина е запушен, го почистете – така водата ще се оттича от кондезаторното корито и течовете трябва да спрат.

Температурата навън е прекалено ниска
  Когато навън температурите са ниски, във Вашия климатик количеството вода е над необходимото. Заради ниската температура, водата не се изпарява на време и поради това тя се натрупва в уреда. Ако количеството на натрупаната вода е незначително, не е необходимо да приемате мерки – тя ще се изпари сама. Когато количеството на натрупаната вода е по-сериозно, се свържете със професионален техник.

  Има и по-сериозни проблеми от теча на вода, но въпреки това, не бива да сте безразлични към този проблем. Винаги течът е признак за проблем за Вашия климатик – той не работи ефективно. Така той консумира повeче електрическа енергия и температурата в дома Ви не е тази, която може да бъде. Това се отразява на Вашите сметки. Ако сами не можете да откриете причината за изтичането на вода от климатика, Ви съветваме да потърсите професионален техник. В повечето случаи тези повреди са дребни и няма да представлява трудност да се отстранят.