Кои характеристики на климатика да вземем под внимание при неговото закупуване?характеристика на климатикаФакторите, които трябва да вземeте под внимание при покупката на климатик са много. Има различни видове климатици. Забелязват се разлики в цената, капацитетът на охлаждане, големината, дизайна, енергийната ефективност. За разлика от по-старите климатици, съвременните имат повече допълнителни функции. Каква точно климатична система ще изберете зависи и от големината на помещението в което ще се намира; има ли и каква е изолацията в дома Ви; колко е голям и какъв e Вашия прозорец; какви са условията за монтаж на климатика; какви са климатичните условия в географския район, където живеете и др.  Препоръчително е да направите проучване, да се запознаете с различните видове и модели климатични системи преди покупката. Така ще имате гаранция, че новия Ви климатик ще създава нужните условия във Вашия дом.

  Когато отоплителният сезон започне, повечето производители на климатици правят промоции и намаления и това е причина да търсите климатик в по-хладните месеци.

  Трябва да изберете какъв климатик ще Ви върши най-ефективна работа. Може да избирате между сплит, преносим или прозоръчен климатик. Преносимите устройства не трябва да се монтират в прозорец, за разлика от прозоръчните. По принцип преносимите климатици имат колелца и извършват вентилацията през маркуч, който се поставя на самия прозорец. Сплит системите или стенните модели се постявят в дупки или се монтират на външни стени.

  Важно е  бъдещата Ви климатична система да разполага с добра охладителна мощност. За да сте сигурни, че избирате климатик с подходяща охладителна мощност за вашето помещение, трябва да съпоставите пространството на помещението с единицата мощност на климатика.

  Направете проверка на капацитета на охлаждане. Той се измерва във BTUs на час. Високите BTUs  са свързани с по-високия капацитет на охлаждане.

  Направете сравнение на енергийната ефективност (EER) на различни модели климатици – важно е с каква икономичност разполага съвремениият климатик. Климатиците с висок EER коефициент консумират по-малко електроенергия.