Десет неща, които трябва да знаете преди да смените Вашия климатик


климатик1. През какъв период от време, трябва да се замени климатика с нов ?
Това решение се взема на базата на Вашите предпочитания, нужди и покупкоспособност. Най-добре отделете няколко седмици време, за да намерите най-подходящия продукт за Вас. Проучете и намерете най-добрата климатична система за Вашите нужди в дългосрочен план.
2. Наитина ли трябва да заменя цялата система или може да бъде ремонтирана?


Това зависи от възрастта на вашата климатична система, от това дали работи добре. Ако има леки повреди,които могат да се оправят и без намесата на специалист, а от Вас и не са много скъпи, тогава не е необходима смяна на цялата система. Но ако повредата е свързана с компресора е по-добре да се замени с нова.
3. Каква е разликата между пространството за охлаждане спрямо старата климатична система?
Ако сте решили да замените старата си климатична система с нова е добре да знаете квадратурата на Вашето жилище, която може да се е променила през годините(да сте добавили нова стая, прозорец и т.н). Ако системата е по-голяма от жилищносто пространство сметките за ток ще са по-големи. Преди да закупите новата техника е добре специалист да дойде и да измери квадратурата на Вашето жилище. Той ще Ви препоръча най-добрата климатична система за дома Ви.
4. Искате ли нещо повече от “студен въздух“?
По-новите модели климатици са с по-висока енергийна ефективност. Това води до намаляване сметката за тока и позволява да увеличите спестяванията си.Тези системи водят до по-добро контролиране на влажността на въздуха в дома Ви.
5. Наистина ли имам нужда от охлаждане на въздуха през цялото време?
По принцип е добре да се охлажда цялата къща, това спомага за по-добрата циркулация на въздуха. Въпреки това е безсмислено да се охлаждат стаи, които по една или друга причина са необитаеми. В такъв случай зонирането е най-доброто решение за Вас. За тази цел трябва да се обърнете към специалист, който ще Ви помогне в избора на климатична система.
6. Има ли нещо ново в областта на климатизацията?
Понеже продължителността на работа на климатичните системи е доста дълга (повече от десет години), повечето хора нямат нужда да сменят климатиците си.Но днешните системи са по-ефективни от тази в дома Ви. Геотермалните системи са едни от най-енергийно ефективните. Друга система, която е навлязва в цялата старана е термопомпа, която може да работи като климатик през лятото и да действа като нагревател през зимата.
7. Има ли специфика в моя район на страната?
Да, всеки район има своите специфики(влага на въздуха, колко е замърсен и т.н), затова е най-добре да се консултирате със специалист, който най=добре ще Ви обясни каква техника трябва да закупите за Вашия район.
8. Трябва ли да заменя пещта на климатика?
В много от случаите те вървят в комплект.Когато обаче се стигне до смяна на техниката не е задължително да се сменят и двете. Въпреки това е добър момент да помислите за обновяване на вашата климатична система.В този случай се консултирайте със специалист.
9. Трябва ли да се инвестира в програмируем термостат?
Един от най-бързите и най-простите начини за намаляване разходите на енергия е да се изполва програмируем термостат.
10. Как да разбера към кого да се обърна за консултация?
Има няколко организации, които удостоверяват специалисти, като наприме NATE и ACCA. Тези техници са обучени сертифицирани. Може да се възполвате и от услугите на специалисти, които сте изполвали и в миналото.