Хладилен кръг

Течностите абсорбират топлина, когато преминават от течност в газ. Газовете отделят топлина,когато се променят от газ в течност.
хладилен кръгЗа да работи системата за кондициониране на въздуха в икономичен режим, хладилният агент трябва да се използва многократно. Поради тази причина, всички климатици използват същия цикъл на пресоване, кондензация, разширяване и изпаряване в затворена верига.

Охладителят влиза в компресора като газ с ниско налягане, компресира се и след това се премества от компресора като газ с високо налягане. След това газът тече към кондензатора. Тук газът се кондензира до течност и отдава топлина на външния въздух.
След това течноста се движи към вентила за разширение под високо налягане. Този клапан ограничава потока на течността и намалява налягането. Течността с ниско налягане се премества в изпарителя, където топлината от въздуха вътре се абсорбира и се променя от течност на газ. Като горещ газ с ниско налягане, фреона се движи към компресора, където се повтаря целия цикъл.