Заслужава ли си  инвестицията

в рециклиран климатик (климатик втора употреба)?

„ Рециклирането“ всъщност означава измиване на вътрешното и външното тяло на климатика и евентуално отстраняване на дефектирали части при тестването на машината. Фирмите, които ги предлагат ни убеждават, че японските рециклирани климатици по нищо не отстъпват на новите и дори са по – добри: много икономични, безшумни, евтини и здрави. Така ли е в действителност?

Японските климатици са били качествени като нови, но това са машини и като такива имат ресурс, от който не е ясно колко е консумиран. Когато климатикът е използван 5 – 6 години, а понякога и повече, след което е демонтиран и е залежавал по складовете още няколко години докато се продаде, той вече не може да работи по начина по който е работил когато е бил нов.рециклиран климатик

След амортизацията започва да работи по – шумно, някои части се налага да се подменят, което в много случай се оказва проблем, защото резервни части за стари японски модели липсват.

В този смисъл с гаранцията трябва да се внимава, тъй като условията по гаранцията не са като при новата техника. Дори и да ви убеждават, колко е здрав и качествен японският рециклиран климатик, истината е че фирмите, които ги предлагат дори не знаят какви модели климатици има в контейнера изпратен им от Япония, а какво остава за това с какво качество са.

Друго важно нещо, което можем да кажем за тези климатици, е че работят на 100 волта, което означава, че в автотрансформатора теоретично има около 7% загуби при трансформацията. Дори когато не работи такъв климатик консумира електричество, тъй като трансформатора е постоянно включен в мрежата и загубата на празен ход е около 3 – 5 % от номинала (в зависимост от качеството на понижаващия трансформатор). При цена на дневна ел. енергия от 0,18 ст. това са 180 лв. на година, които трябва да дадете за удоволствието да притежавате такъв климатик, дори без да го ползвате. Ако искате да го изключвате от мрежата трябва да имате предвид, че в повечето случай трансформатора е изпълнен по схема, която не предполага щепселна връзка с мрежата, за да се спази поляритета на захранващото напрежение. Ако климатикът е със щепселна връзка, то щепсела трябва да е белязан и да се включва в точно определено положение: фаза с фаза, нула с нула. Ако по невнимание го обърнете ще изгори трансформатора, а от там и климатикът.

  В действителност печалбите на търговците на климатици втора употреба са по-големи, отколкото на официалните дистрибутори на утвърдени марки климатици. Фирмите, които продават климатици втора употреба плащат за японски рециклиран климатик от 100 до 150 лв. Така че сами може да си отговорите на въпроса , заслужава ли си инвестицията от 700 или 1000 лв. в японски рециклиран климатик.