Често задавани въпроси за климатиците:

Какво означава инвертор?

"Инвертор" е технически термин, който се използва за климатици, на които компресора работи с различни обороти, а не както по-старите климатици, на които компресора просто се включва и изключва. Един инверторен климатик консумира между 30% и 70% по-малко електроенергия в сравнение с "обикновения" климатик.климатик Daikin ftxm

Мога ли да се отоплявам ефективно с климатик?

Да. Отоплението с инверторен климатик е най-енергийно ефективното решение. Климатиците пестят електроенергия и отопляват безпроблемно и в най-студените дни, но само ако е избрана подходящата мощност. За да се оразмери правилно едно помещение трябва да се вземат предвид всички негови особености, които биха затруднили работата на климатика.

Колко електроенергия консумира един климатик?

Новите климатици използват по-малко електроенергия от всеки друг уред за отопление. Например новият модел климатик на Daikin FTXM35N/RXM35N

- уред за средно голямо помещение около 30м², за един отоплителен сезон използва около 686 kWh., което е около 28лв. на месец за отопление. Не бива да забравяме, че точно колко електроенергия консумира в действителност климатика, зависи много от това как точно се използва, както и това каква марка и модел е самият климатик, защото всеки климатик има различни показатели. 

По-евтино ли е отоплението с климатик, в сравнение с другите начини за отопление?

Това зависи най-вече от цената на електроенергия, цената на природния газ, на въглища, дърва и т.н.. За момента отоплението с климатик е най-икономично в сравнение с всички останали традиционни начини за отопление.

Може ли един климатик да се монтира от всеки?

Монтажът на климатици изисква специални познания и инструменти, затова трябва да бъде извършен от техническо лице с нужната квалификация. Климатиците, както и хладилниците работят с хладилни агенти, с които имат право да работят само сертифицирани фирми и лица. Всички фирми вносители на климатична техника оторизират фирмите извършващи монтаж на съответната марка климатик, срещу предоставяне на съответния документ за правоспособност. Ако фирмата или лицето, което монтира вашият климатик не е оторизарано да извърши монтажа, то вие няма да получите валидна гаранция.

За колко време се монтира един климатик?

Това зависи от много неща.

1. Какъв ще бъде монтажът: стандартен монтаж или ще има допълнитени дейности.

2. Дали ще е на два етапа

3. Какви са стените, които ще се пробиват бетон, тухла, панел и т.н.

4. Затруднен ли е достъпа до мястото на монтажа и др.

Ориентировъчно можем да обобщим, че един стандартен монтаж е около 2-3 часа.

Колко години може да работи един климатик?

Когато са поддържани и са експлоатирани правилно климатици с марка: Daikin, Mitsubishi, Toshiba, LG, General fujitsu са проектирани да работят приблизително 10-12 години. Въпреки това много от климатиците от тези марки работят до над 15 години.