Как бързо и лесно да почистим сами климатика?

 Много собственици на климатици предпочитат сами да почистят своя климатик, вместо да използват услугите на фирма. В настоящата статия ще разберем как точно трябва да протече тази дейност. 

    Ползватепочистване филтрите на климатиклите на климатици знаят, че въздушните филтри, които събират прахта и предпазват от замърсяване топлообменника на вътрешното тяло трябва да се почистват редовно като се измиват с хладка вода. Хубаво е филтрите да се чистят всяка седмица или поне веднъж на две седмици. Въпреки редовното измиване  на въздушните филтри с течение на времето прах и мръсотия се натрупва и върху топлообменника на климатика, като това води до лоша миризма и повишаване на консумираната електроенергия от машината.

    Затова препоръката на специалистите по климатична техника е веднъж или два пъти годишно да се извършва профилактика на климатика. Профилактиката  включва: почистване на вътрешното и външното тяло, както и на дренажната система. При посещение от специалист ще получите информация дали вашият климатик работи с пълния си капацитет като се измери работното налягане в системата, както и температурата на входящия и изходящия въздух от вътрешното тяло на климатика. Цената на услугата е 50 лв. Ако предпочитате сами да почистите своя климатик, трябва да се снабдите със специален спрей за почистване на климатици.

  •     Спрете климатика.

  •     Отворете предния капак и свалете въздушните филтри.

  •    Разклатете спрея и напръскайте топлообменника по дължина от 15-20 см. разстояние (за един климатик ще изразходите около половин спрей).

  •    Пуснете климатика на охлаждане  за минимум 30 мин.

    Може да почистите климатика и с обезмаслител, но след това трябва да го изплакнете, докато със спрея това не е необходимо. Почистването на външното тяло по принцип е по-сложно, тъй-като достъпът до него е затруднен, но протича по същия начин.