Какво представлява климатик оптимизиран за отопление?

Климатиците оптимизирани за отопление, които отопляват при - 25°C/- 30°C външна температура са направени да работят при по-ниски температури от "обикновените" климатици . Тези климатици са с по-голям топлообменник на външното тяло, като вътрешните тела са идентични с тези, които отопляват до - 15°C. Например моделите DELUXE и  ZUBADAN DELUXE на MITSUBISHI ELECTRIC се различават единствено по това, че външното тяло на ZUBADAN DELUXE, който е оптимизиран за отопление е с по-мощен компресор, вътрешните тела и при двата модела са идентични. Климатиците оптимизирани за отопление са проектирани за региони с много студен климат, затова преди да закупите такъв климатик помислете имате ли наистина нужда от него.

климатик Mitsubishi electric

 Ако региона в който живеете е с мек климат и температурите рядко падат под -10 - 15 градуса, то тогава в най-студените дни може да включвате някакво допълнително отопление за да подпомогнете вашия климатик, който не е "оптимизиран за отопление". Но ако живеете в регион със студен и по-влажен климат, което е предпоставка климатичните системи да замръзват по-често, си заслужава да инвестирате в такъв климатик, който обикновено е с 1000 до 2000 лв. по-скъп от обикновения инверторен  климатик.

Почти всички производители на климатици предлагат модел оптимизиран за отопление. При GREE това е U-CROWN , при MITSUBISHI ELECTRIC модела е ZUBADAN DELUXE,  FUJITSU GENERAL - серия NOCRIA, LG - PRESTIGE NORDIC , моделът на TOSHIBA е DAISEIKAI 9. Гамата на DAIKIN оптимизирана за отопление е с най-голямо разнообразие от вътрешни тела (стенни и подови) с гарантирана възможност за отопление до -25°C външна температура. DAIKIN са подобрили цикъла на размразяване, а от там и експлоатационните разходи, благодарение на уникалната технология на свободно висящ топлообменник. Външните тела на тези климатици са проектирани да издържат на сурови атмосферни условия и са с отлична енергийна ефективност.